Barfota FAQ


Vi får mycket frågor. Det kan vara för att det är svårt att hitta rätt storlek men ibland också för att det är just barfotaskor. Hur ska man tänka? Vad är det som är speciellt med dem?

Här har vi sammanställt några av de frågor som kommit och våra svar på dem. Finns inte din fråga med? Skriv den då i kommentarerna så fyller vi på tillsammans. 

Behöver barn dämpande sulor när de rör sig på hårt underlag?

Nej det behöver de generellt sett inte. Nästan alla barn har friska fötter med egen inbyggd stötdämpning. De rör sig också betydligt mer varierat än vuxna och har inga begränsningar som vuxna kan ha såsom stel rygg eller felbelastning som stör deras rörelsemönster.

Är minimalistiska skor, lättvikts-skor och barfotaskor samma sak?

Njae. Begreppen är lite luddiga och vissa butiker räknar in minimalistiska skor och lättvikts-skor till barfotaskor. En barfotasko ska påverka fötter och hållning så lite som möjligt så vi föredrar att skilja på de olika typerna av skor. Hos oss finns bara barfotaskor som har bred tåbox, flexibla tunna sulor och zero drop vilket betyder att sulan är lika tunn hela vägen från häl till tå.

Många sportmärken har minimalistiska skor eller lättvikts-skor, de har generellt lite tjockare sula bak under hälen vilket ändrar hållning och viktfördelning i kroppen. De har också oftast smalare tåbox som sluttar inåt vid stortån. Det gör det knepigare att hålla balansen och kan i längden ändra stortåns riktning när barnet växer.

Mitt barn verkar vara plattfotad, kan hon använda barfotaskor ändå?

Ja det går bra bara barnet inte har ont i fötterna. Barn föds utan utvecklat fotvalv och med en mjuk fettkudde under foten så nästan alla små barn ser plattfotade ut. Barn över fyra år som fortfarande är plattfotade har oftast mjuka flexibla fötter och det är därför de ser plattfotade ut. Ber man barnet att ställa sig på tå så ser man fotvalvet. Barfotaskor är breda framtill så stortån kan stabilisera upp fötterna och det blir lättare för fotvalvet att utvecklas. Skor som är för smala framtill för barnets fötter sätter stortån ur spel och förhindrar fötterna att bli starka.

Kan en ärva barfotaskor?

Javisst, kolla bara så de inte är slitna under, det ska finnas mönstring kvar under hela sulan så de inte blir hala. Barfotaskor formas inte efter fötterna som konventionella skor eftersom de har tunna sulor utan uppbyggnad. De har också plats för hela foten, även när den är fullt utvecklad, det vill säga när musklerna aktiveras och tårna spretar. Skorna passar därför bättre att ärva vidare än andra skor.

Vilken storlek ska jag välja?

Vi rekommenderar att ha mellan en och två centimeter kvar framför tårna. Då är skorna lagoma. När de är mindre än en centimeter kvar är det dags att byta storlek. Sitter skorna inte bra trots att de har ett bra innermått så är det bättre att byta modell än att gå upp eller ner i storlek. Ofta hittar man ett märke som passar barnets fötter, men var flexibel för fötterna ändrar både storlek och form när de växer.

Behöver mitt barn stabila skor när hen lär sig gå?

Nej, tvärt om! Barnet behöver få öva sin egen balans och bygga upp sin egen stabilitet. Med mjuka skor som inte hindrar barnet får hen bättre motorik och blir säker i sin kropp. Låt barnet gå barfota så mycket det går för att göra det lätt, roligt och säkert att gå. Pusha inte utan låt barnet gå när hen är redo. Barn brukar kunna ställa sig upp mot olika saker när de är mellan sex och tolv månader och de flesta går när de är mellan 12 och 15 månader gamla.

Barfotaskor låter de känsliga bebisfötterna utvecklas och bli starka och hindrar inte barnet i övergångar mellan sittande, krypa och gång som konventionella “lära-gå-skor” gör.

Kan barnet ha barfotaskor till idrotten i skolan?

Javisst! Det går bra. Men väljer du mellan att skaffa ett par gympaskor och ett par vardagsskor så välj hellre att lägga pengarna på de skor som används mest. Spelar barnet fotboll eller annan sport mycket inomhus så är det värt att investera i bra skor. Växla gärna mellan olika par.

Behöver barn övergångs-skor när hen ska börja använda barfotaskor?
Nej, vanligtvis inte. Barns fötter är oförstörda och växer så de brukar inte vara några problem med att byta rakt av till barfotaskor.

Hur vet jag när skorna är för små?

Hos små barn upp till cirka sex år gäller det att mäta fötterna ofta och se så de inte växt ur sina skor. Mät gärna varannan månad då de kan göra väx-språng och ibland växa en hel centimeter på en månad. Du vinner på att mäta ofta och hålla koll på när just ditt barn brukar växa. Då är det lättare att beräkna rätt växtmån. Även större barn behöver hjälp att välja rätt storlek.

Lita inte blint på vad barnet säger om skornas storlek. Upp till cirka fyra års ålder känner barnet inte av tryck mot tårna då nerverna ännu inte är färdigutvecklade. Det är också så att barn inte vet hur ett par lagom stora skor känns.
De är för stora, tårna når inte fram till kanten. Eller – De är för tajta! (samma storlek men i annan färg kan passa peeeeerfekt!). När de är mindre än en centimeter kvar är det dags att byta storlek.

Lägg gärna till egna frågor och funderingar i kommentarerna!


Lämna en kommentar