Barfotaskor för vuxna?


Varför skriver en barnskobutik om skor för vuxna?

Nej, vi ska inte börja sälja vuxenskor men vi vill göra er uppmärksamma på att det faktiskt är stora skillnader i förutsättningar för barn och vuxna när man ska byta till barfotaskor.

Bilden ovan är fötterna på en ultramaraton-löpare där skorna har klippts upp framtill för att fötterna inte fått utrymme nog.

Yttre påverkan

Sedan vi var små har de flesta av oss gått i mindre bra skor. Skorna vi har haft på våra fötter har klämt åt medan vi växt upp och sedan har de fortsatt klämma och begränsa både rörelseutrymme och rörelseförmåga. Muskler och leder har inte fått möjlighet att fungera och utvecklas ordentligt och därför har fötterna inte blivit lika starka och rörliga som de kunde ha blivit.

Vuxna har i de flesta fall detta lilla handikapp när det gäller barfotaskor men små barn har fötter som ännu är opåverkade av skor. De har alla förutsättningar för att fortsätta vara starka och friska hela livet. 

Varierad rörelse

Barn utforskar och utmanar sin omgivning. De söker ständigt efter det svåraste stället att gå på och med bra skor eller om de är barfota så använder de alla muskler i fötterna. Fötterna får en naturligt varierad träning. Vi vuxna tar i regel det säkra före det osäkra och rör oss därför också betydligt mer ensidigt.

Egentligen är det inte heller bara våra skor det är fel på. Vår urbana miljö har skapats för att göra det enkelt att ta sig fram och därför går vi mycket på plana hårda golv och trottoarer. Det gör att vi rör oss monotont. Vi behöver inte klättra, balansera, hoppa eller huka oss när vi går för att terrängen kräver inte det. Vi vuxna har oftast heller inte en tanke på att leka och utforska miljön med rörelse eftersom vi i regel är för stressade.

Även här har barn en fördel gentemot vuxna eftersom de leker naturligt och vet knappt vad det innebär att vara stressad.

Att röra sig mer varierat på olika typer av underlag är något du kan göra både för att stärka fötterna men också för att minska den ensidiga belastningen på kroppen som plana underlag ger.

Att känna efter

När vi vuxna byter till barfotaskor behöver vi bli mer uppmärksamma på vår kropp och känna efter vad vi klarar av.

Vi vill gärna att det ska gå fort och i vuxenlivet har det också blivit en vana att vi pressar oss själva, ibland i träningen och även på jobbet. Det ska liksom vara lite plågsamt att träna, både under själva träningspasset och efter. När vi byter bort våra uppbyggda dämpade skor måste vi ge fötterna tid att återhämta sig och bygga upp sin egen smidighet, styrka och dämpning.


Barn är till skillnad från vuxna experter på att känna efter. De tar pauser, leker, väntar och vilar tills vi blir galna på dem. Blir de trötta på vägen hem från lekparken så stannar de där även om det är långt kvar hem. De känner efter och lyssnar på sin kropp. Fördel för barnen igen.

Vi vuxna får jobba lite extra för att dra nytta av fördelarna med barfotaskor, vilket helt klart är värt det i längden. Barn har bättre förutsättningar och kan börja direkt. Det är därför vi startat vår butik. Vi tycker att barfotaskor är bra men barfotaskor till barn är ännu bättre!


Lämna en kommentar