Min barfotaresa:
Angelica Lindberg


Angelica Lindberg är administratör och var med och startade den populära Facebook-gruppen "Bra skor för stora och små". Ett utmärkt forum för att köpa och sälja begagnade skor.

 

– Vad heter du och vad jobbar du med?

Jag heter Angelica Lindberg och är trädgårdsmästare som odlar ekologiska grönsaker och snittblommor.

– Du är en väldigt kunnig och engagerad barfota-entusiast, varför har det här med barfotaskor blivit så viktigt för dig?

Jag har alltid sökt efter skor med plats för tårna, men det har alltid varit svårt. När jag fick problem med ena foten ansträngde jag mig mer att hitta rätt och plötsligt lossnade det – jag hittade minimalistiska skor!

När jag börjar intressera mig för något så vill jag ofta veta mer om hela ämnet. Jag är inte en löpare, men har längtat efter skor som inte klämmer, är uppbyggda på fel sätt, hindrar eller skapar smärre panikkänslor. Det är lätt att hitta snygga barfotaskor, och bra skor för löpning och träning men det är fortfarande svårt att hitta skor som håller för jordbruksarbete.

Det är viktigt att vi tänker på vår konsumtion, och när det gäller skor måste vi ju alla prova oss fram. Där är begagnatmarknaden så viktig. Vi lär oss tillsammans, köper och säljer för att spara pengar och köpa så lite nytt som möjligt. Samtidigt är det viktigt att bidra till att skobranschen utvecklas på ett hållbart sätt.

– Intresset för barfotaskor i Sverige har ökat de senaste åren, vad tror du det beror på?

Jag tror att det ökade intresset beror på att många vuxna har problem med fötter eller rygg. När man söker efter svar och hjälp så kommer man till slut hitta till "barfotaskor". Det har också blivit lättare att hitta bra skor de senaste åren, och det går till och med att handla i Sverige nu.

– Har dina barn barfotaskor?

Mitt barn har minimalistiska skor. När hon var liten provade vi vanliga barnskor av ett märke som jag trodde var bra. Jag blev chockad av hur stela och styva de var. Vi letade och provade oss fram med både nya och begagnade minimalistiska skor. Hon gillar att de inte är för tunna, men har bra plats för tårna. De får inte se för udda ut heller.

– Hur fyndar man smartast begagnade barfotaskor och är det något särskilt man ska tänka på när man köper barnskor second hand?

När man köper begagnade skor ska man tänka på hur slitna de är inuti. Barn sliter ofta inte så mycket på skor eftersom de växer ur dem så snabbt. Minimalistiska skor är så tunna att det är svårt att slita dem snett, men man ska vara uppmärksam på att innersulor kan få avtryck av foten som burit dem. Därför kan det vara lämpligt att byta innersulan.

– Vilken tycker du är den främsta fördelen med barfotaskor för barn?

Fördelen för små barn som lär sig att gå är att de kan använda sin kropp naturligt, hålla balansen och att musklerna kan utveckla sig som de ska. Fortsätter barnen använda skor som har plats för en naturlig rörelse och inte hindrar så slipper barnet den typen av problem som är förknippade med felaktiga skor som vuxen.

– Vilket är det bästa underlaget att gå barfota på och när är du glad att det finns skor?

Jag älskar att gå barfota i naturen, i gräs och även i jorden på jobbet. Jag är glad att det finns skor när jag jobbar med vassa saker eller går i områden där det är svårt att skydda sig mot vassa saker, smuts och kyla.

– Hur kommer du fira jul i år och vad önskar du dig i julklapp?

Jag kommer att fira jul med min dotter och våra två kaniner hemma i torpet i skogen. Jag önskar mig en bok i julklapp.


Lämna en kommentar