Min barfotaresa:
Sofie YazdaniVi träffade Sofie under våren 2020 på vår pop-up shop och tyckte att hon passade bra som första subjekt för våra "barfota-intervjuer".

– Vad heter du och vad jobbar du med?

Jag heter Sofie Yazdani @naprapatsofie och jobbar som naprapat och personlig tränare.

– Vad är det roligaste med ditt jobb?

Det roligaste med mitt jobb är att få hjälpa andra längs resan mot att bli fria från smärta och ge verktygen till att öka rörelse och fysisk aktivitet i deras vardag.

– Vad gör du på fritiden?

På fritiden gör jag det som ger mig glädje och energi. Hänger med min man och mina två döttrar på 1,5 och 5 år. Tränar styrketräning, löpning och yoga. Umgås med familj och vänner. Äter gott.

– Hur upptäckte du barfotaskor?

Jag upptäckte barfotaskor genom mitt intresse för löpning. Min syster är också en inspiration som inte använder något annat än barfotaskor och springer helt barfota.

– Hur ser du som naprapat på fördelarna med barfotaskor till barn?

Fördelarna med barfotaskor för barn är många.

För det första är utrymmet för tårna stort och rymligt. Detta medför att fotens muskulatur kan arbeta optimalt. Om utrymmet är för litet och för trångt, vilket det ofta är i många barnskor, 'kapslas' tårna in och fotens funktion hindras.

Tryck över tid från trånga skor, vilket många andra barnskor har, riskerar också att deformera barnens mjuka skelett och leder.

I många andra skor för barn finns en liten upphöjning under hälen, som en klack. Detta kan i sin tur medföra förändringar i hur belastningen läggs på ländryggen.

En annan stor del av varför jag väljer barfotaskor till mina barn är Proprioceptionen.

Proprioception är vår förmåga att kunna avgöra våra kroppsdelars position i relation till “rummet” omkring oss. Detta är nödvändigt exempelvis för att kunna hålla balansen och för att få en god kroppsuppfattning.

Under foten har vi en stor mängd proprioceptorer. Dessa skickar signaler genom vårt nervsystem upp till hjärnan. Hjärnan tar sedan emot signalerna för att sedan skicka ut signaler som anpassar kroppen till den biomekaniska belastningen och till olika sorters underlag. En tjock sula hindrar foten från att ta in information om hur underlaget är och hur kroppens nervsystem och muskulatur svarar på detta.

Det är proprioceptionen vi tränar om vi exempelvis står på en balansplatta eller om vi står på ett ben och blundar - men även när vi springer och leker barfota!

Den tunna och formbara sulan i barfotaskor gynnar proprioceptionen under foten - ökar balansen och kroppsuppfattningen. Gör gott för muskler och leder.

Barnen får en riktigt barfota-känsla – foten får jobba som den är menad för!

Sist men inte minst det mest självklara – komforten! Barfotaskor är det skönaste jag har använt i skoväg. Det trycker ingenstans och man får verkligen en frihetskänsla som sprider sig från fötterna till hela kroppen.


Lämna en kommentar