Välkommen Slask!


Under vinter och vår är ofta blött och geggigt. Det gäller att vara förberedd med rätt skor så att det fortfarande är kul att vara ute och leka.

Hur vattentäta är skorna? Det är en vanlig fråga när man ska köpa vårskor. Här är en guide på vattentätheten hos olika typer av skor. Är det något ni undrar som inte är med här så är det bara att höra av er. Det finns inga dumma frågor, speciellt inte i djungeln av skor. Kommentera gärna under blogginlägget.


BUNDGAARD SUNRISE, DINO & WINTER FLOWER SHORT


Mest väta tål såklart gummistövlar. De är bra när det regnar och är pölar eller snöslask. De fodrade passar bra när det är runt nollgradigt och de ofodrade när det är varmare. Använd gärna ullsulor som suger upp fukt.
Gummistövlar är helt täta och andas inte så en blir lätt svettig. De är därför inte bra att använda när det inte behövs, när det är för varmt eller torrt ute. Den lösa passformen kan begränsa barnets rörlighet och lek så när det går är det bättre med vattentåliga skor. 


VIVOBAREFOOT BOOTIE II KIDS


Skor med vattentåligt membran är en fantastisk uppfinning! Fötterna förblir torra men skorna andas och sitter bra på fötterna. Ett membran är en textil som finns mellan yttermaterialet och fodret. Det släpper ut ånga och fukt men tar inte in vatten. Det finns dock olika sorters membran. Vissa är vattentäta och vissa är vattentåliga. Det betyder att de står emot en hel del väta men kan ta in vatten när det är riktigt blött.
Skor med membran behöver därför hållas hyfsat rena för att de ska behålla andningsförmågan. Svett och smuts kan täppa till porerna i membranet. 


VIVOBAREFOOT FULHAM OBSIDIAN KIDS


Skor av vattentåligt skinn är behandlade för att stå emot väta. De är inte helt vattentäta men klarar av duggregn och dagg i gräset om morgonen.
När skorna inte har ett membran är de ännu luftigare och svalare och passar bra om en lätt blir för varm. Svettas en mycket om fötterna så är skinnskor det bästa, bra andningsförmåga och luktar gott längre än skor av textil. Impregnering eller vax gör att de tål mer väta. Var noga med att behandla sömmarna då det ofta är där vattnet smiter in. Även skor av vanligt skinn tål en hel del väta med bra impregnering. Tar man hand om skorna och impregnerar och smörjer dem så håller de betydligt längre. 

Skor av textil passar bäst i torrt väder. Det finns olika material till exempel ull, bomull och polyester. Ull suger upp fukt och ger ett skönt klimat i skorna, bomullen känns sval på sommaren, polyester som är vävd eller stickad andas och är mycket snabbtorkande om man råkat på en pöl.


Lämna en kommentar