Storleksguide


Mät barnets fötter ofta, gärna varannan månad då de växer i språng. De flesta barn växer mest under vår och sommar, ibland över en centimeter på ett par månader!

Har du koll på när ditt barn växer blir det lättare att välja rätt storlek på skorna. Ju yngre barnet är desto snabbare växer fötterna. När barnet är mellan ett och två år växer fötterna ca 20 mm, mellan två och tre år växer de ca 15 mm och mellan tre och tolv år ca 10 mm per år. Fötterna ändrar också form när de utvecklas. Från knubbiga (eller tunna) bebisfötter till blixtsnabba och starka i tonåren. Var därför uppmärksam och beredd på att behöva byta märke eller modell med åren. 

Hur mäter jag mitt barns fötter?

Mät barnets båda fötter när hen är barfota och står upp med jämvikt på fötterna. Du mäter lättast med en fotmätare, det är en bra investering som du har nytta av i många år. Lägg mätaren mot insidan av foten och läs av framför tårna. Fotmätaren fungerar som ett skjutmått och du kan även mäta bredden på fötterna med den.

  
Det går också bra att mäta fötterna när barnet står på ett papper med hälarna mot en vägg. Rita ett streck framför tårna och mät sedan med linjal hur långa fötterna är. Tänk på att hålla pennan lodrätt. Står barnet stilla så pass länge att du hinner rita runt hela fötterna är det bra. Bredden mäter du på det bredaste stället över framfoten. Har du barn under tre år är det bra att vara två när man mäter. Se till att tårna ligger plant mot golvet. De minsta fötterna är super-flexibla och drar gärna ihop sig när man mäter.

    

Hur hittar jag rätt storlek?

Vi skriver ut skornas innermått och bredd i storlekstabellen vid varje produkt. Innermåttet mäter vi med en mätsticka inuti skon. Vi mäter bredden utanpå skon med ett skjutmått. Bredden på skorna bör därför vara någon millimeter bredare än fötterna. Sandaler och skor bör vara 1 till 1,5 cm längre än fötterna när dom tas i bruk. Gummistövlar och vinterskor bör vara 1,2 till 2 cm längre än fötterna.

Minst en halv centimeter behövs för att foten ska kunna flexa ut och jobba på ett bra sätt, det kallas för “gångmån”. När det är en halv centimeter kvar i skon så är det alltså dags att byta till nästa storlek. När du provar ut ett par nya skor på ditt barn så behöver du titta på längd, bredd och höjd på foten. När barnet har på sig skorna och traskat runt lite grann så öppna skon och känn med ett finger så de inte trycker över fotryggen. Är de något stora i storleken så kan du lägga i en tunn sula som du tar ut när barnet växt. Titta också på om barnet rör sig på ett naturligt sätt. För många barn känns det lite ovant med nya skor så prova gärna flera gånger. 

Breda eller smala fötter?

Det kan vara svårt att avgöra om barnet har smala eller breda fötter i relation till längden. För att guida er i valet av modell till era barn så anger vi vid skomodellerna vilken typ av fot skorna passar.

Ni är också välkomna att skicka ett mail till oss så kan vi ge personlig rådgivning. Ange då längd och bredd på fötterna och om ni provat skor som passar bra eller mindre bra. Skicka gärna med en bild om ni kan. Skriv också vilket märke och modell ni provat. Konventionella skor eller barfotaskor spelar ingen roll.