Skovård


Det går fort att smutsa ner ett par barnskor, det har du säkert märkt. De måste få bli smutsiga och då är det bra att veta hur man bäst tar hand om skorna när stormen har lagt sig. I några enkla steg får du skorna att se (nästan) ut som nya igen. Det finns många anledningar till att vårda även barnskor.

Till exempel för att:
  • Smutsiga skor slits snabbare då sand, lera och vatten och värme torkar ut materialen.
  • Är det sand under innersulan eller i skorna så sliter det på skorna och känns heller inte skönt mot fötterna. Töm ur sanden när ni kommer hem. (Barn kan ha förvånansvärt mycket sand i skorna utan att klaga.)
  • Är skorna smutsiga så andas de också sämre. 
  • Skorna får längre livslängd vilket är bra för både plånbok och miljö
Ta hand om skorna i tre steg:
  • Rengör
  • Vårda
  • Skydda

Här finns mer information om hur du vårdar olika typer av skor.

Ta hand om skinnskor

Skinn är ett fantastiskt material, som inte bara håller länge, utan till och med blir snyggare med tiden om det hanteras på rätt sätt. Det har även god andningsförmåga, formar sig efter foten och absorberar inte lukter på samma sätt som en textilsko.


På bilden: Zeazoo Yeti Black WP

Har skorna blivit blöta? Skinnskor ska aldrig torkas i värmeskåp eller med hjälp av andra värmekällor, eftersom detta torkar ut materialet. Istället bör du fylla skorna med tidningspapper och låta dem torka i rumstemperatur, för att vara säker på att de inte tar skada.

Först
  • Borsta bort sand och damm med en borste
  • Torka av skorna med en fuktig trasa
Vårda skinnet

Smörj skorna regelbundet med läderfett eller skoputs, som håller materialet mjukt och fint. När skorna ska smörjas in görs detta enklast med en vanlig trasa och i cirkelrörelser. En sko med slätt skinn blir mycket vattentålig av skovax och är en utmärkt vardagssko för barn. Lagom är bäst när det gäller fett, gnugga in ett tunt lager fett så skinnet kan absorbera det, smörjer man för mycket eller ofta så kan skinnet bli poröst och få små sprickor i gångvecken. Det är också viktigt att man använder en produkt som är avsedd för skor då det ofta är ett mjukt skinn. Vi gillar Lädersmorningen från Mattmars prästgård.

Tips

Behandla dina skor kvällen innan du ska använda dem så smorningen hinner sjunka in ordentligt och ger bättre skydd mot väta och smuts.

Ta hand om mockaskor

Mocka liknar skinn på många sätt, den slits mer när det är blött och lerigt ute. Mockan kan då torka ut och bli blekare i färgen. Då behöver den göras ren, återfuktas och impregneras om.


På bilden: Be Lenka Play Azure

För att rengöra mocka så är det bra att använda en mockaborste. Man kan också snabbt borsta av skorna under rinnande vatten med en diskborste eller dyligt. Låt sedan skorna torka i rumstemperatur tills de är så gott som torra. Sätt i en tuss tidningspapper så håller de formen bättre.

Återfukta mockan med en flytande mocka-skokräm. Den är tunnare än vanlig skokräm och känns inte kladdig. 

När skorna sedan torkat så impregnera med en vanlig impregneringsspray. Det finns bra miljömärkta skovårdsprodukter. Det är en bra investering för miljön att vårda sina skor. Då håller de troligtvis till flera barn.

Ta hand om textilsko

Textil kan du behandla lika som mocka. Vissa textilskor går också att tvätta i tvättmaskin. Står det inget tvättråd på kartongen eller medföljande informationsblad är det bättre att tvätta dem för hand eftersom limningen och sulan kan bli förstörd annars. 

Undvik även torkskåp för textilskor, speciellt om de har en rågummi-sula eftersom den då kan torka ut och få kortare livslängd. 

Tips

Ljusa textilskor och vita sulor som blivit smutsiga kan du rengöra med lite bikarbonat och vatten på en svamp eller borste. 

Ta hand om gummistövlar

Gummistövlar rengör du med mild tvål eller med lite bikarbonat och vatten på en mjuk svamp. 

Torka av med en trasa och smörj in med några droppar vegetabilisk olja. Till exempel rapsolja.

Det är bra att använda en ullsula i gummistövlarna som suger upp fukt eftersom gummit inte andas. 


På bilden: Bundgaard Classic Navy